Eier du bolig? Nå mister du skattefordelen med BSU-sparing

Eier du bolig, eller planlegger du å kjøpe en bolig i år? Da vil du ikke få skattefradraget om du fyller opp BSU-kontoen. Her får du noen råd på veien.

2. februar 2021

På Handelsbankens kontor i Kristiansand jobber privatrådgiver Marthe Svartangen. Hun sparer i BSU selv og har hjulpet mange unge kunder inn på boligmarkedet.

– Mange av dem som har kjøpt den første boligen, har fortsatt å spare i BSU. Det er fordi reglene har tillatt å ta «sikkerhet» for lånet i BSU-kontoen, eller at man har oppfylt kravene til egenkapital på andre måter. Samtidig har renten vært god, og de har fått skattefradraget.

Er du en av dem som fremdeles sparer i BSU selv om du eier en bolig? Da bør du gjøre en ny vurdering før du bestemmer deg for å fylle den opp i år. I høst foreslo regjeringen å målrette BSU-ordningen. Det innebærer at du mister skattefradraget om du allerede eier en bolig eller to.

Hva med BSU-midlene som fremdeles står på konto?

Har du BSU-midler på konto og eier en bolig kan alternativene være å fortsette å ha pengene på kontoen eller bruke de oppsparte midlene til å nedbetale lånet. Men hva bør du egentlig gjøre når? Hadde du planer om å fylle opp BSU-kontoen i år også, kan du lese mer om hva du bør tenke på litt lenger ned i denne artikkelen.

– BSU-kontoen har bankenes beste innskuddsrente. Det betyr at midlene du allerede har spart i BSU nyter godt av den gode renten frem til du fyller 34 år, selv om du eier bolig eller ikke. Etter fylte 34 år går BSU-renten ned. Da bør du legge en plan for hva du skal gjøre med de oppsparte BSU-midlene.

De oppsparte midlene på BSU-kontoen din er nemlig øremerket til boligkjøp. Det gjør at du eksempelvis ikke kan spare pengene i fond eller bruke de til andre formål som for eksempel pensjon eller ferie. 

– Det er aldri negativt å redusere egen gjeld. Da korter du inn nedbetalingstiden og totalkostnaden på lånet. Men fordi renten på BSU-kontoen fremdeles er så god som den er, og lånerentene er så lave, kan det være fordelaktig for mange å vente til man fyller 34 år for å få størst mulig avkastning på de allerede oppsparte midlene, sier privatrådgiveren.

Illustrasjonsbilde av leiligheter

Ønsker du å fortsette BSU-sparingen? Da kan du vurdere noen alternativer

Eier du bolig og ønsker å fylle opp BSU-kontoen i år, kan det være lurt å tenke over hva som er formålet for sparingen.  

– Det finnes ingen fasit for hva som er riktig sparemetode. Det avhenger av den enkeltes økonomi og det kan være lurt å tenke igjennom hvilke mål man har for sparingen, og hvilken risiko man ønsker å ta før man vurderer sparealternativene.

Velger du BSU-konto, får du fremdeles bankenes beste rente på innskuddene dine. Husk at det du sparer i BSU er låst til boligformål. Eier du allerede drømmeboligen og ønsker å pusse opp er det viktig å merke seg at det du har spart på BSU ikke kan benyttes til oppussing.

– Har du planer om å kjøpe bolig i løpet av de neste to-tre årene, kan det være lurt å fortsette BSU-sparingen. Har du et lengre perspektiv enn det, eller til noe annet enn bolig, er kanskje andre sparemåter det riktige for deg – som for eksempel fondssparing.

Eier du ikke bolig og er under 34 år? Etter regelendringen som gjelder fra i år kan du maksimalt spare 27.500 kroner i BSU årlig, og få en skattefordel på inntil 5.500 kroner hvert år.

Les mer her!

Alltid lurt å spare

Svartangen anbefaler å skaffe oversikt over hva man bruker penger på for å øke bevisstheten og sette seg noen sparemål.

– Når du har skaffet deg en oversikt over økonomien kan det være lurt å sette seg noen sparemål. Det er mye morsommere å spare om du har et bestemt mål.

Stadig flere unge Svartangen snakker med, viser en stadig større interesse for egen pensjon.

– Selv om vi som er unge i dag kanskje skal jobbe til vi er over 70 år og har lenge igjen av arbeidslivet, kan det allerede nå være lurt å begynne å sette av penger til pensjonisttilværelsen. Jo tidligere du starter denne sparingen, jo mindre må du sette av hver måned for ønsket sluttresultat.

Frode Teigen Gjerde

Mange synes det er vanskelig å spare. Hvilke fond skal man kjøpe, når skal man kjøpe og når skal man selge?

Her er tre gode tommelfingerregler for å lykkes bedre med sparingen.

Privatrådgiverens råd til unge boligeiere som fremdeles sparer i BSU:

  • Skaff deg oversikt over økonomien din, tenk gjennom planer og mål: Hvor langt tidsperspektiv har du? Hvor stor risiko ønsker du å ta med sparepengene dine?
  • Det er alltid lurt å ha en buffer på konto til uforutsette hendelser.
  • Du får bankenes beste rente på BSU-kontoen frem til du fyller 34 år. Etter dette er det mer lønnsomt å betale ned på boliglånet.
  • Avtal gjerne et møte med rådgiveren din. Vi kan hjelpe deg med å legge en plan for økonomien din som er skreddersydd deg og dine behov.

Relaterte artikler