Historisk stor renteoppgang påvirker eiendomsselskaper: – Uten den innsikten kan det ikke tas gode strategiske beslutninger

Større bevegelser i rentemarkedet får stor påvirkning for eiendomsselskaper. Særlig ett råd er viktig for selskaper som kan bli rammet, og slik kan vi i Handelsbanken bistå din bedrift, ifølge leder for renter, Petter Fjellheim.

I 2022 har vi sett en historisk stor oppgang i rentene. Rentemarkedet har stor betydning for både rentekostnaden og verdsettelsen av næringseiendom. Det øker gjeldskostnader og presser opp avkastningskravet.

Slik kan eiendomsselskapene påvirkes av renteoppgang

Leder for renter i Handelsbanken, Petter Fjellheim, forteller at renteøkningene kan påvirke eiendomsselskaper på særlig tre områder:

  1. Rentene i markedet påvirker lånekostnadene. Det rammer særlig eiendomsselskaper som ofte har betydelig belåning.
  2. Når de lange rentene stiger, venter man at eiendomsverdien faller. Handelsbankens analytikere har beregnet at verdien for næringseiendom vil falle med 25 prosent, som vil føre til at selskaper får nytt nivå på belåningsgrad.
  3. Renteøkninger kan føre til vesentlig svakere eller negativ kontantstrøm.
Leder for renter i Handelsbanken, Petter Fjellheim.
Handelsbanken

Viktig for å ta gode strategiske beslutninger

Handelsbankens særlige råd til selskaper som kan bli rammet av dette, er å få orden på nye budsjetter for rentekostnader.

– Bedriftene må finne ut av hvilke konsekvenser det nye langrentenivået, som påvirker avkastningskravet, kan få for selskapets eiendomsverdi og belåningsgrad. Uten den innsikten kan det ikke tas gode strategiske beslutninger, sier Fjellheim.

Dette kan vi i Handelsbanken bistå med

Som kunde i Handelsbanken har du tilgang på våre eksperter på området som kan gi deg råd om hvordan du skal håndtere denne risikoen. De kan hjelpe bedriften din med følgende:

  1. Lage budsjetter for rentekostnader, samt utføre analyser av lån, for å vurdere hvordan ytterligere hevinger i rentenivåer kan påvirke disse kostnadene.
  2. Utarbeide analyser over verdier, basert på endringer i de lange rentene (yielden).
  3. Se på selskapenes leieinntekter, og stille med prognoser på leiepriser, som kan brukes i analyse av fremtidig verdi.
  4. Vise hvordan rentesikring kan balansere ut disse effektene, redusere risiko og øke forutsigbarheten.

Ta kontakt med ditt kontor i Handelsbanken for å settes i kontakt med våre eksperter.

Relaterte artikler

Får bedriften din spørsmål om kundeforholdet ditt i banken? Slik jobber Handelsbanken med å bekjempe økonomisk kriminalitet

Hvitvasking, terrorfinansiering og økonomisk utroskap fremstår kanskje fjernt for de fleste. Nå intensiverer Handelsbanken arbeidet med å avdekke økonomisk kriminalitet. Det kan føre til at bedriften din må svare på flere spørsmål og sende inn dokumentasjon til banken.  Men hvorfor må man svare på disse spørsmålene og sende inn dokumentasjon? Her skal vi forsøke å gi deg svarene. Les mer ›