Skattemeldingen: Hvilke endringer skjedde i livet ditt i 2021?

Når du skal sjekke skattemeldingen, kan det være lurt å tenke over hvilke endringer som skjedde i livet ditt i fjor.

Store begivenheter kan i mange tilfeller få betydning for skattemeldingen. Endret sivilstatus, boligkjøp, fødsel, bytte av jobb eller permittering, er eksempler på hendelser som kan påvirke skatteberegningen.

Mange har hatt hjemmekontor store deler av fjoråret, og en del har vært permittert. Fradrag for arbeidsreiser er derfor ikke forhåndsutfylt. Derfor må du selv fylle ut antall dager du har hatt arbeidsreiser for å kunne få fradrag for dette. Sjekk om du har krav på reisefradrag her.

Sjekk fradragsveilederen

Skatteetatens egen fradragsveileder gir et raskt overblikk over aktuelle fradrag du kan ha krav på.

Sammenlign tallene med årsoppgaven i nettbanken

Sammenlign tallene i skattemeldingen med årsoppgaven. Den finner du på forsiden i nettbanken, under Postkasse>Bankmeldinger.

Får du igjen penger? Pass på at kontonummeret er oppdatert

Hvis du får igjen penger, kan oppgjøret komme så raskt som en til to uker etter at du har levert skattemeldingen. Det forutsetter imidlertid at du bruker ny skattemelding, du og eventuell ektefelle må levere skattemeldingen, du kan ikke ha ubetalte krav, og skattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll. Hvis du ikke har endringer, trenger du ikke å levere skattemeldingen.

Skattemeldingen på papir kommer i år i nytt format. Den ligner på den nye digitale skattemeldingen på skatteetaten.no og inneholder tema istedenfor poster. Leveringsfristen er 30. april for lønnsmottakere og pensjonister, og 31. mai for næringsdrivende.

Nyhet for enkeltpersonforetak

I år får enkelpersonforetak en ny, bedre og enklere skattemelding. Den kan leveres via regnskapssystemet eller på skatteetaten.no. Alle næringsoppgaver og vedleggsskjemaer erstattes med en næringsspesifikasjon som legges ved skattemeldingen.

Toppfoto: Stephen AndrewsUnsplash

Relaterte artikler

< 1 min

Ny makrorapport: – Veksten bremser

I ny makrorapport anslår Handelsbankens makroøkonomer et fall i globalt bruttonasjonalprodukt (BNP) i år på 4,3 prosent. – Vi venter en vekst på 5,2 prosent neste år og 3,5 prosent i 2022. Trolig vil vi se ...  Les mer ›