Slik får du feriepengene til å vare

Skatte- eller feriepenger kan være en god anledning til å sette av ekstra penger til sparing. Her er noen gode tips for hvordan du kan få pengene til å vare.

Publisert 11. mai 2021

Mange ser muligheten til å spare litt ekstra når skatte- eller feriepengene kommer inn på konto.
Sparing kan gi deg større handlefrihet på sikt, men det finnes mange måter å spare på. Hvis du er under 34 år og ikke har fylt opp BSU-kontoen, kan det være fornuftig. God rente og potensielt skattefradrag, gjør BSU-sparing attraktivt for mange. Men, vær oppmerksom på nye regler som innebærer at du mister skattefradraget om du allerede eier egen bolig.

Plasseringsrådgiver David Sandström
Plasseringsrådgiver David Sandström

– Mange unge benytter ferie- og skattepenger til å sette litt ekstra inn på BSU-kontoen. Har du allerede lagt opp en spareplan for BSU, kan det være smart å sette av litt til bufferkonto, sier David Sandström, plasseringsrådgiver på Handelsbankens kontor i Olav Vs gate i Oslo.

Han anbefaler å sette av et par månedslønner på bufferkontoen. Da er du litt bedre sikret om det plutselig oppstår uforutsette utgifter, eller om inntekten forsvinner i en kortere periode.

Hvis du eier bolig, har fylt opp BSU-kontoen og har buffer på plass, kan det være lurt å sette av penger til langsiktig sparing. Å plassere penger i aksje- eller fondsmarkedet har vært gunstig for mange. Dagens innskuddsrenter innebærer at pengene vil tape seg i verdi på sparekonto.

På grunn av inflasjonen vil du få mer igjen for en hundrelapp i dag, enn om du tar ut den samme hundrelappen om 20 år. Derfor må du ha en sparerente som holder tritt med inflasjonen, eller finne alternative måter å plassere pengene. Da kan aksje- og fondssparing være et godt alternativ.

Far og sønn ser ut av hyttevindu
Kanskje kan gode sparevaner bidra til å realisere hyttedrømmen?

Hvor lenge vil du spare?

Spørsmålet du bør tenke over er hvilken tidshorisont du har for sparingen din, og hvor stor risiko du er villig til å ta. Dette er spørsmål rådgiveren din kan hjelpe deg med. Her kan du lese mer om risiko.

Det er i hvert fall liten tvil om at mange nordmenn har fått øynene opp for å spare i verdipapirer.
I mars plasserte norske privatkunder 4 milliarder kroner i aksjefond, ifølge Verdipapirfondenes forening. Samlet har privatkunder nettotegnet verdipapirfondsandeler for 12 milliarder kroner i første kvartal i år, som er ny rekord i Norge.

Hvordan komme i gang med fondssparingen?

Å spare i fond er enklere enn mange tror. I nettbanken velger du «Min Beholdning» under «Fond». Har du ikke en VPS-konto, oppretter du det første gang du logger inn. I mobilbanken trykker du på «Fond». Rådgiveren din kan hjelpe deg med å finne ut hva som passer for deg. Handelsbankens Aktiv-fond kan være en fin inngangsport for de som ønsker å la forvaltere ta seg av plasseringen.

– Aktiv 30, 50, 70 og 100 lar deg velge andelen aksjer i fondet, og dermed risikograd. Større andel aksjer gir høyere risiko, men også potensielt høyere avkastning. Skal du spare lenge anbefaler vi en høyere andel risiko. Ved kortsiktig sparing til buffer bør du unngå aksjerisiko. Da anbefaler vi alltid å spare i rentefondet Handelsbanken Høyrente, sier Sandström.

Fersk i fondsmarkedet? Her er tre tommelfingerregler for fondssparing.

Rådgiveren din kan hjelpe deg i gang

– Er du usikker på hva som passer for deg bør du ta kontakt med rådgiveren din. Vi kan hjelpe deg å finne ut hvilken risiko du tåler basert på for eksempel tidshorisont og hvilken forventning du har til avkastningen, sier Sandström.

Han forteller at det er flere smarte måter å løse sparingen på om du har et større sparebeløp du ønsker å plassere i fond. Et eksempel er at du kan spre risikoen ved å investere pengene over en tidsperiode.

– Har du 150 000 kroner og oppretter en spareavtale over ti måneder med 15 000 kroner i måneden, sprer du risikoen for både å treffe «rett» og «feil». Det kan være en god idé, sier han.

Rekordmange begynte med aksjesparing i fjor. Har du lyst til å prøve deg på Oslo Børs? Fra mobilbanken er det kort vei til aksjehandel. Se hvordan du kommer i gang med aksjehandel.

Ta kontakt med rådgiveren din for å avtale sparerådgivning.

Det er viktig å være klar over at historisk avkastning ikke er noen garanti for fremtidig avkastning.

Relaterte artikler