Boliglån: Lavere krav til hvor høy rente du må tåle

Lån Nyheter < 1 min

Med kraftig økning i boliglånsrenten har regjeringen senket kravene til hvor mye renteøkning du må tåle om du tar opp lån. Dette gjør at noen kan låne litt mer til boligkjøpet. Handelsbankens seniorøkonom Sara Midtgaard forklarer effekten.

Tidligere var kravet til deg som boliglåntaker at du måtte tåle en renteheving på 5 prosentpoeng. Nå er kravet endret til 3 prosentpoeng. Med en minimumsrente på 7 prosent.

Handelsbankens makroteam venter at styringsrenten settes opp til 3 prosent neste vår. Med det gamle kravet til hvor høy rente du må tåle, betyr det at du måtte tålt en stresstest på 9,25 prosent.

Det er fordi en styringsrente på 3 prosent samsvarer med en boliglånsrente på 4,25 prosent. Med en stresstest med rentepåslag på 5 prosent, vil det innebære en rente på 9,25 prosent.

– Det er en veldig høy boliglånsrente, og flere ville nok opplevd å få mindre boliglån, forteller seniorøkonom i Handelsbanken, Sara Midtgaard.

Med det nye kravet til hvor høy rente du må tåle for å få boliglån, blir stresstesten på 7,25 prosent. Når noen får litt mer i lån, kan det dempe noe av boligprisfallet i Norge, sier Midtgaard.

– Samtidig er ikke denne effekten kjempestor, siden kun 5 prosent av de nye lånene gitt etter august ikke tåler stresstesten. Det betyr at endringen ikke vil føre til at veldig mange flere vil få lån, men man kan oppleve å få litt mer i boliglån, forklarer seniorøkonomen.

Relaterte artikler