Handelsbanken er verdens sikreste kommersielle bank
Global Finance har kåret Handelsbanken til verdens sikreste kommersielle bank. Handelsbanken deler førsteplassen med seks andre banker, og er den eneste nordiske banken på topp. – Dette er en hyggelig anerkjennelse av modellen vår, sier Dag Tjernsmo, adm. direktør i Handelsbanken Norge.
13. november 2020
Global Finance kårer hvert år verdens 50 sikreste kommersielle banker. Handelsbanken deler i år førsteplassen med Royal Bank of Canada, Toronto-Dominion Bank, DZ BANK, DBS Bank, Oversea-Chinese Banking Corporation og United Overseas Bank.
– Handelsbanken har prioritert å bygge kapital og soliditet, og vi ser også at bankene i Norge er langt mer robuste og bedre i stand til å håndtere kriser nå enn da finanskrisen rammet. Dette bidrar til høy tillit til bankbransjen.Dag Tjernsmo, adm. direktør i Handelsbanken Norge.
– Det ligger i kjernen av Handelsbankens modell at vi skal være solide. Etter å ha drevet bank i 150 år, vet vi at kriser innimellom treffer kundene våre og samfunnet, og da er det jobben vår å være så solid at vi står støtt uansett uvær. Slik har det vært i krisene de siste tiårene, og slik skal det være fremover, sier Dag Tjernsmo, adm. direktør i Handelsbanken Norge.
– Derfor er det hyggelig å toppe listen og få anerkjennelse for at modellen vår og verdigrunnlaget vårt bidrar til soliditet. Solide banker er bra for både kundene, samfunnet, ansatte og eiere, sier Tjernsmo.
Finanskrise uten krisehjelp
Under finanskrisen i 2008 var Handelsbanken den eneste nordiske storbanken som ikke tok imot krisehjelp fra myndigheter eller aksjonærer. Da pandemien rammet i mars, ble det igjen stilt spørsmål om bankenes evne til å takle kriser.
– Handelsbanken har prioritert å bygge kapital og soliditet, og vi ser også at bankene i Norge er langt mer robuste og bedre i stand til å håndtere kriser nå enn da finanskrisen rammet. Dette bidrar til høy tillit til bankbransjen, sier Tjernsmo.
Rangeringen tar for seg banker som er kredittvurdert hos minimum to av de tre største kredittvurderingsbyråene Moody’s, S&P og Fitch. Bankene på listen har til felles at de er blant verdens 500 største banker målt etter kapital, og de kan ikke ha stater eller myndigheter som majoritetsaksjonærer.