Hvordan komme i gang med fondssparing? Her får du noen tips og råd på veien
For mange handler sparing om å sette penger til side for å kunne bruke dem senere i livet. Men hvordan sparer man egentlig best? Og hvordan kommer man i gang med fondssparingen? Her får du noen tips og råd for å komme i gang.
Oppdatert 19.03.2024
Sparekonto. Fondssparing. Enkeltaksjer. Mulighetene er mange for å sette penger til side. Om du ønsker høyere avkastning enn sparekontoen kan gi deg, kan fondssparing være et bedre alternativ.
Plasseringsansvarlig Marita Leine ved Handelsbankens kontor i Vika i Oslo sentrum har hjulpet mange kunder i gang med fondssparingen.
– Du kan starte opp med fondssparing selv i nett- eller mobilbanken. Alt du trenger å gjøre er å åpne en aksjesparekonto eller en investeringskonto og kjøpe de fondene du ønsker. Der kan du også opprette en spareavtale selv – noe som alltid er å anbefale, sier hun, før hun legger til:
– Har man fast sparing hver måned plasserer du penger i markedet både når avkastningen er god og dårlig. Du slipper også å tenke på om det er et godt eller mindre godt tidspunkt å investere på. Historisk sett har det vist seg å være et fornuftig valg å fortsette sparingen gjennom perioder med svingninger i finansmarkedene som for eksempel under finanskrisen i 2008 eller da verden stengte ned under koronapandemien i mars 2020. Har man fast trekk den dagen man får lønn, vil det også være lettere å gjennomføre, sier hun.
Hvilken kontotype bør du velge?
Hva er egentlig forskjellen på en aksjesparekonto og en investeringskonto? Mange begynner med å opprette en aksjesparekonto for å komme i gang med sparingen. En aksjesparekonto er for fond med minimum 80 prosent aksjeandel. Det vil si at man med fordel kan ha alle rene aksjefond på en aksjesparekonto. Dersom du ønsker å spare i rente- eller kombinasjonsfond åpner du eventuelt en ordinær investeringskonto. Kombinasjonsfond er et fond hvor forvalterne har spredt risiko ved å handle i forskjellige typer verdipapirer, for eksempel i både aksjefond og rentepapirer.
– Kombinasjonsfond inneholder ulik sammensetning av ulike typer verdipapirer. Dette gjør også at risikoen og avkastningsforventningene varierer, avhengig av hvor stor aksjedel fondet har, sier Leine.
Er du usikker på hvilken konto du skal velge, anbefaler Leine deg å ta kontakt med rådgiveren din i Handelsbanken.
Finn ut hvor stor risiko du ønsker å ta
Det er likevel noen sentrale elementer som er viktig å tenke igjennom før du kjøper din første fondsandel.
– Før du velger deg fond og oppretter spareavtale, er det lurt å tenke igjennom hva som er formålet med sparingen, hvor lang tidshorisont du har for sparingen, og hvor stor risiko du ønsker å ta. Da blir det enklere å finne riktige fond tilpasset dine behov, sier plasseringsrådgiveren.
– Hva er det som avgjør hva slags risiko man bør velge på fondene?
– Fond med høy risiko har gjerne større svingninger enn fond med lav risiko. Samtidig har fondene med høy risiko mulighet for en høyere avkastning enn fondene med lavere risiko – og tilsvarende når det kommer til eventuelle tap. Hvis du ønsker å investere i et fond med høy risiko, bør du ha en lengre tidshorisont på sparingen enn kun noen få år. Desto lengre tidshorisont du har på sparingen, jo høyere risiko kan du også ta, sier Leine, før hun legger til:
– Når du vet hvilken risiko som passer for deg og ditt sparemål er det på tide å ta en titt på fondene du kan velge. Ved å velge et bredt globalt fond sprer du risikoen mer enn ved å velge et smalt fond i eksempelvis et land eller en bransje. Du kan gå inn på nettsidene våre og finne en oversikt over alle fondene Handelsbanken tilbyr for å få et bilde av alternativene. Der kan du se hvilke kostnader som er tilknyttet hvert enkelt fond, hva slags risiko fondet har, og hvilken geografisk fordeling og bransje fondet investerer i. Du kan for eksempel velge mellom indeksfond eller aktivt forvaltede fond, sier plasseringsrådgiveren.
Ønsker du hjelp på veien for å komme i gang med fondssparingen?
Avtal et møte med rådgiveren din.Indeks- eller aktivt forvaltede fond?
Hva er egentlig forskjellen mellom indeksfond og aktivt forvaltede fond? I Handelsbankens aktivt forvaltede fond, er det forvaltere og analytikere som jobber aktivt med å forsøke å oppnå en bedre avkastning enn avkastningen til en referanseindeks. Et indeksfond derimot skal direkte reflektere en referanseindeks – for eksempel hovedindeksen på Oslo Børs. Et aktivt forvaltet fond kan imidlertid utvikle seg både bedre og svakere enn referanseindeksen.
– Vi har et par globale fond mange velger som sin base for langsiktig fondssparing. Eksempelvis indeksfondet Global Index Criteria og det aktivt forvaltede fondet Handelsbanken Aktiv 100.
Leine oppfordrer til å ta kontakt med rådgiveren din i banken dersom du ønsker flere råd og tips for hva som kan være lurt å tenke på før du setter i gang med fondssparingen.
– Dersom det er et større beløp, kan det føles tryggere å spre risikoen med å stykke opp innskuddet over flere måneder i tilfelle markedet skulle korrigere seg, og gå litt ned like etter at man har kjøpt sin første fondsandel. Gjennom historien har det imidlertid lønt seg å komme seg inn på markedet så fort som mulig.
Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.