Skal du leie bolig?
Her er fem tips til deg som skal ut på leiemarkedet, enten det er for første gang eller du har leid bolig tidligere.
Publisert 28.08.2024
1. Sørg for at du har leiekontrakt
Leiekontrakt er en god sikkerhet. En leiekontrakt bør inneholde husleiens størrelse, om det skal innbetales depositum og hvilke rom leieforholdet omfatter. Finn ut hva som er inkludert i leien – eksempelvis strøm, vann og internett. Eventuell tilleggsbetaling utover leien bør også inkluderes i kontrakten. Sjekk også hvor lenge leiekontrakten gjelder. Leiekontrakten bør også inneholde en oppsigelsesfrist. Tar leiekontrakten utgangspunkt i standard utleiekontrakt fra Forbrukerrådet, bør den være i orden.
2. Bruk depositumskonto
Avtale om depositum må inngås samtidig med inngåelse av leiekontrakten. Depositumet skal settes på en egen depositumskonto i leietakers navn. Så lenge leieforholdet varer, kan hverken du eller utleier kreve beløpet på egen hånd. Opprettelsen skal betales av utleier, og rentene er leietakers. Depositumet kan dekke ubetalt leie, eller skader på boligen. Ta bilder av boligen når du flytter inn, så du kan dokumentere boligens stand, skader og slitasje før du flytter inn. Da slipper du å risikere at depositumbeløpet ditt blir trukket for skader eller slitasje fra tidligere leietakere.
3. Oppsigelse av leieforholdet
Husleieloven regulerer oppsigelse av leieforholdet. Reglene for oppsigelse avhenger av om du inngår en tidsbestemt eller tidsubestemt leiekontrakt.
I en tidsbestemt leiekontrakt opphører leieforholdet uten oppsigelse ved utløpet av den avtalte leieperioden. Leiekontrakten skal angi hvilke dato leieforholdet skal opphøre. For slike avtaler trenger dermed ikke utleier å sende leietaker oppsigelse. Når leieavtalen utløper, må leietaker flytte ut.
I tidsubestemte leiekontrakter er det derimot ikke avtalt noe tidspunkt for når leietiden utløper. Det må derfor avtales hvor lang oppsigelsesfristen skal være. Er det ikke avtalt noe, er oppsigelsesfristen tre måneder.
Hvis ikke noe annet er avtalt, kan leietaker si opp leiekontrakten.
Utleier kan utleier si opp avtalen i følgende tilfeller:
- Husrommet skal brukes som bolig av utleier, eller noen av utleiers husstand
- Riving eller ombygging av eiendommen gjør at utflytting er nødvendig
- Leietaker har mislighold leiekontrakten
- Det foreligger annen saklig grunn. Hva som kan være en saklig grunn må avgjøres konkret. Et eksempel kan være at utleier ønsker å selge boligen og ikke ønsker at boligen selges med leietaker.
4. Du er ansvarlig for vedlikehold
Utleier har hovedansvaret for vedlikehold av boligen, hvis ikke noe annet er avtalt. Utskifting av fastmontert utstyr, som for eksempel om dører eller vinduer, er utleiers ansvar. Er ikke annet avtalt, er du likevel selv ansvarlig for vedlikehold av blant annet dørlåser, kraner, elektriske kontakter og brytere samt røykvarslere og brannslokkingsutstyr (nødvendig funksjonskontroll, batteriskift, testing og liknende).
5. Overhold leiekontrakten
Følg pliktene i leiekontrakten. Betal i tide, overhold ordensreglene og vedlikehold boligen underveis.
Forbrukerrådet har standardmaler for husleiekontrakt, skjema ved overtagelse og inventarliste.