Drømmer du om en fritidsbolig? Dette bør du vurdere først

På jakt etter fritidsbolig ved sjøen eller på fjellet? De siste årene har stadig flere nordmenn kjøpt fritidseiendom. Men hva kan det være smart å tenke på først? Og hvilke løsninger finnes for å oppnå hyttedrømmen?

Markedet for fritidsboliger har blomstret de to siste årene. Bare i 2022 steg prisene for fritidsboliger med 10,1 prosent, viser statistikk fra Eiendom Norge.

– Banken kan hjelpe deg med å besvare mange av de praktiske spørsmålene, og hva som kan være smart å tenke på. Banken kan også hjelpe deg med et finansieringsbevis. Her er det mange av de samme reglene som gjelder, som ved kjøp av primærbolig.
Salsabil Saaliti, privatrådgiver i Handelsbanken

Kanskje drømmer du om en egen hytte ved sjøen på varme sommerdager, hvor man kan nyte noen glade ferieuker med båt, bading, familie og venner? Eller en hytte i et vinterparadis med skiløyper rett utenfor døren, badstue og slalåmbakker rett i nærheten?

Men hva kan det være smart å tenke på før du realiserer hyttedrømmen? Og hvilke muligheter ar du for å finansiere fritidseiendommen?

Salsabil Saaliti jobber som privatrådgiver i Handelsbanken og har hjulpet flere kunder gjennom hele prosessen for kjøp av fritidsbolig.

En stor investering

Salsabil Saaliti jobber som privatrådgiver i Handelsbanken og har hjulpet flere kunder gjennom hele prosessen for kjøp av fritidsbolig.

– Kjøp av en fritidsbolig er en stor investering, både økonomisk og når det kommer til livskvalitet. Derfor er det viktig at du går grundig igjennom alle aspekter ved det å kjøpe og eie en fritidsbolig før du legger inn et bud.

Saaliti anbefaler ofte kundene å sette opp et budsjett. Det kan gjøre det enklere for å skaffe seg oversikt over hvor store kostnader, og eventuelle inntekter, du har på fritidseiendommen månedlig.

– Start gjerne med å legge inn forventede kostnader ved kjøp av fritidsboligen. Her er det viktig å få med lånekostnader, vedlikeholdskostnader, kommunale avgifter, forsikringer, strøm og eventuelle kostnader knyttet til oppgraderinger du ønsker å gjøre underveis. Legg gjerne inn forventede leieinntekter dersom du har planer om å leie ut fritidsboligen når du ikke bruker den selv, forteller Saaliti.

Involver banken tidlig

Enten om du så vidt har begynt å tenke tanken om å kjøpe en fritidseiendom, eller kommet lenger i prosessen har Saaliti en tydelig anbefaling: Involvert banken tidlig.

– Banken kan hjelpe deg med å besvare mange av de praktiske spørsmålene, og hva som kan være smart å tenke på. Banken kan også hjelpe deg med et finansieringsbevis. Her er det mange av de samme reglene som gjelder, som ved kjøp av primærbolig.

Tenk på fremtiden

Før du bestemmer deg for å ta opp lån eller kjøpe en fritidsbolig, anbefaler Saaliti alle kundene å få oversikt over egne fremtidsplaner.

– Tenk på hvilke planer du har for boligbytte, kjøp av bil eller andre ting du ønsker å gjøre i fremtiden. En fritidsbolig vil binde opp en stor del av pengene dine, og kan også sette begrensninger for andre store investeringer.

Hvilke finansieringsmuligheter finnes?

Etter at du har satt opp et budsjett for fritidsboligen, tenkt grundig over fremtidsplaner, og involvert banken, er det på tide å ta det neste steget. Det finnes to muligheter for finansiering av en fritidseiendom i Norge: Låne opp på eksisterende bolig, eller ta pant i fritidseiendommen.

Det er de samme kravene for lån til fritidsbolig som for bolig. Blant annet at den totale gjelden din kan ikke være over fem ganger inntekt, du kan maks belåne inntil 85 prosent av boligen eller fritidsboligens verdi og du må kunne tåle en renteheving på tre prosentpoeng, sier Saaliti.

Priseksempel for boliglån
Nom. rente 4,70 %. Eff. rente 4,88 %. 2 mill. o/ 25 år. Terminbeløp kr 11 405. Kostnad kr 1 426 334. Totalt kr 3 426 334. Forutsetter 1. prioritets pant innenfor 75 % av boligens verdi. Handelsbanken priser alle kunder individuelt, så dette er kun et eksempel.

Relaterte artikler