Har du ikke fylt opp BSU-kontoen din enda? Da bør du gjøre det før nyttår
Er du en av de som venter helt til desember med å fylle opp BSU-kontoen din? Eller er du nysgjerrig på de foreslåtte endringene i BSU-ordningen som regjeringen la frem i forslag til statsbudsjett i høst? Her er det du burde vite om BSU.
21. desember 2020
Kanskje er du en av dem som ikke har fylt opp BSU-kontoen din ennå Eller kanskje du ønsker å få skattefordelen mens du fortsatt har mulighet?
Innbetalingen for 2020 må gjøres før 31. desember klokken 13:00 for at du skal få skattefradraget.Bente Windhoel, ansvarlig for BSU-ordningen i Handelsbanken i Norge
– Dersom man har skattbar inntekt kan man få skattefradrag på inntil 20 prosent av det oppsparte beløpet årlig. I år er den maksimale innbetalingen på BSU 25.000 kroner som vil gi et skattefradrag på inntil 5.000 kroner hvis du har skattbar inntekt. Innbetalingen for 2020 må gjøres før 31. desember klokken 13:00 for at du skal få skattefradraget, sier Bente Windhoel som er ansvarlig for BSU-ordningen i Handelsbanken i Norge.
Slik blir det enklere å nå sparemålet
Er det imidlertid først nå du tenker på å fylle opp BSU-kontoen, bør du kanskje revurdere taktikken for 2021.
Windhoel anbefaler sine egne barn å fylle opp BSU-kontoene deres rett etter nyttår.
– BSU er den beste måten å spare til egen bolig når man er under 34 år. En BSU-konto gir deg høyere rente enn andre sparekontoer.
I tillegg har du muligheten til å få et skattefradrag på inntil 5.000 kroner årlig.
– Desto tidligere man starter sparingen i det nye året, jo lettere er det å nå sparemålet. For å nå målet kan du for eksempel opprette et fast månedlig trekk fra brukskontoen til BSU-kontoen. Da overføres automatisk det ønskede sparebeløpet på faste datoer.
Har du ikke kommet i gang med sparing til egen bolig ennå, kan det være smart å begynne. – Det er viktig å komme i gang med boligsparingen dersom du har ambisjoner om å eie en egen bolig på sikt, ettersom det er krav til egenkapital ved boligkjøp.
– Vær klar over at dersom de oppsparte pengene på BSU-kontoen ikke benyttes til boligformål, brytes BSU-kontrakten og skattefradragene du har fått i tidligere år må tilbakebetales.
Sparer du i BSU og eier bolig? Da kan nye regler påvirke sparingen din i 2021
Tidligere i høst la regjeringen frem forslag om at BSU-ordningen skal målrettes mot de som ikke eier egen bolig. Forslaget går ut på at skattefordelen ved å spare til bolig på en BSU-konto faller bort dersom du eier egen bolig.
Du kan fortsatt spare penger på BSU-kontoen inntil du fyller 34 år, men du får ikke skattefradrag for det innbetalte beløpet.
I tillegg har regjeringen foreslått å øke det årlige sparebeløpet på BSU til 27.500 kroner fra 2021. Det maksimale sparebeløpet på 300.000 kroner til og med fylte 33 år er imidlertid uforandret.