45 milliarder til gode i skatt: Husker du hva som skjedde i livet ditt i fjor?

Skatteetaten beregner å fordele 45 milliarder kroner på 2,9 millioner skattebetalere etter at årets skattemeldinger er sendt ut. Tenk over hva som skjedde i livet ditt i fjor og sjekk opplysningene mot årsoppgaven i nettbanken. Hvis du har penger til gode, bør du sjekke at du har lagt inn riktig kontonummer hos Skatteetaten.

Publisert 01.04.23

I år er det uvanlig mange som får penger igjen, ifølge Skatteetaten. 2,9 millioner personer ligger an til å få sin del av en pott på nærmere 45 milliarder kroner i år. Ifølge Skatteetaten har de sjelden sett et så høyt beløp til gode. Økt rentenivå i 2022 er en viktig årsak til at mange nå får igjen penger på skatten. De som har gjeld har dermed fått høyere rentefradrag.

27 milliarder i restskatt

Som vanlig er det også en del som må betale restskatt. Omtrent 900 000 ser ut til å få restskatt på til sammen 27 milliarder kroner. I snitt må de betale 29.800 kroner, noe som er langt lavere enn året før, men noe høyere enn normalt de siste årene.  

– Betaler du restskatten før 31. mai, slipper du å betale renter. Hvis ikke vil du få tilsendt faktura i høst. Hvis restskatten din er over 1000 kroner, vil beløpet deles på to fakturaer, sier divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten i en pressemelding.

Sjekk fradragsveilederen

Store begivenheter kan i mange tilfeller få betydning for skattemeldingen. Endret sivilstatus, boligkjøp, fødsel, bytte av jobb eller permittering, er eksempler på hendelser som kan påvirke skatteberegningen. Derfor er det viktig å sjekke at opplysningene stemmer.

– Det er alltid viktig å sjekke skattemeldingen. Det kan være feil eller manglende opplysninger. Du kan ha krav på fradrag som ikke er forhåndsutfylt av oss, sier Marta Johanne Gjengedal, i en pressemelding fra Skatteetaten.

Skatteetatens egen fradragsveileder gir et raskt overblikk over aktuelle fradrag du kan ha krav på.
I fjor hadde mange et normalt jobb- og reisemønster etter pandemien, og det kan derfor lønne seg å sjekke reisefradragskalkulatoren.

Sammenlign tallene med årsoppgaven i nettbanken

Sammenlign tallene i skattemeldingen med årsoppgaven. Den finner du på forsiden i nettbanken, under Postkasse>Bankmeldinger.

Sjekk at kontonummeret er oppdatert

Hvis du får igjen penger, kan oppgjøret komme så raskt som én til to uker etter at du har levert skattemeldingen. Det forutsetter imidlertid at du bruker ny skattemelding, du og eventuell ektefelle må levere skattemeldingen. Du kan heller ikke ha ubetalte krav, og skattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll. Hvis du ikke har endringer, trenger du ikke å levere skattemeldingen.

Leveringsfristen er 30. april for lønnsmottakere og pensjonister, og 31. mai for næringsdrivende.

Vær oppmerksom på svindel

De siste årene er det registrert økt svindelaktivitet i forbindelse med at skattemeldingene sendes ut. Får du beskjed om å oppgi personopplysninger eller trykke på lenker i e-post for å finne ut hva du får igjen på skatten, bør varsellampene blinke.

– Vi sender ikke lenker uoppfordret i e-post eller SMS, og etterspør ikke bank- eller kredittkortopplysninger i disse kanalene. Ikke la deg lure, dette er svindel, sier sikkerhetsdirektør i Skatteetaten, Ragna Fossen i en pressemelding.

Relaterte artikler