Årets sommervikarer har inntatt Handelsbanken: 15 studenter slo ut over 650 andre søkere i kampen om stillingene
I sommer jobber 52 studenter for å sørge for at Handelsbanken holder hjulene i gang – også i ferien. Men hva skal til for å få sommerjobb i Handelsbanken? Og hvordan er livet som studentvikar?
7. juli 2020
– Som studentvikar i Handelsbanken får jeg god og verdifull erfaring om hvordan banker fungerer fra innsiden. I tillegg får vi som studenter mye tillit og ansvar. Det er noe jeg synes er veldig viktig, sier Synne Ingeborg Storaas.
Hun er en av 37 studentvikarer som har deltidsjobb på kontorer og avdelinger i Handelsbanken ved siden av studiene – også i sommer. I tillegg lyste Handelsbanken ut 15 sommervikar-stillinger for å holde hjulene i gang hele ferien. Her passerte 15 studenter nåløyet og slo ut over 650 andre søkere i kampen om stillingene.
På kontoret til Handelsbanken i Bergen sentrum skal Storaas jobbe hele sommeren. I vår leverte hun en bachelor i økonomi og administrasjon ved Høgskulen på vestlandet – nå skal hun bruke resten av sommeren på å hjelpe noen av landets mest fornøyde bankkunder. Enten om det er med lånesaker eller annen oppfølging av kundene.
– Jeg er overbevist om at Handelsbanken setter pris på studentvikarene. Det gjør det ekstra gøy å jobbe her, og det er fint å kunne hjelpe til der det er behov. Her blir jeg utfordret til å ta egne vurderinger, ha kontroll i sakene mine og finne gode løsninger.
Da hun begynte i Handelsbanken som studentvikar i 2018, hadde hun lite erfaring fra bank- og finans.
– Alle som begynner i Handelsbanken får en fadder som har tid til å vise og forklare deg det du trenger å vite. Det er utrolig nyttig når man starter på bar bakke og er nødt til å spørre om hjelp til det meste. Jeg tror det senker terskelen for å spørre og lære, sier Storaas, før hun legger til:
– I løpet av de siste to årene har jeg utviklet meg veldig som person. Jeg lærer noe nytt hver dag jeg er på jobb. Det er utrolig gøy. Etter å ha jobbet en stund i Handelsbanken har jeg lært at man må gripe alle mulighetene man får og ta ansvar for egen utvikling.
Storaas forteller at hun er blitt tatt godt imot både på kontoret, blant kundene og banken generelt.
– Vi pleier å ha et studentvikartreff to ganger i året. Et treff i januar med alle studentvikarene, og et i juni med alle student- og sommervikarene. Disse treffene bidrar til at vi får bli enda bedre kjent med banken og alle de andre studentene, sier hun.
«Lærer utrolig mye som studentvikar»
Mads Angeltveit Lie har jobbet som studentvikar ved kontoret i Stavanger sentrum siden desember 2019. Det tok ikke lang tid før han følte seg som en del av Handelsbanken – med økende grad av ansvar, deltakelse i møter og et godt arbeidsmiljø.
Selv om hverdagen har vært annerledes både for studentvikarer, ansatte og kunder, har Angeltveit Lie tatt sykkelen i bruk for å komme seg på kontoret. I sommer er han en av studentene som skal hjelpe Handelsbankens kunder på fulltid.
– Man lærer utrolig mye som studentvikar i Handelsbanken. Alt fra hvordan man håndterer kunder, hvordan et bankkontor drives, lånesaker, avdragsutsettelser og mye, mye mer. Det er en naturlig del av hverdagen som jeg ikke ville vært foruten som økonomistudent.
«En viktig rekrutteringskilde»
Personalsjef Hanne Thaugland forteller at studentvikarene er viktige for Handelsbanken.
– Ved å ansatte sommervikarer bidrar vi som arbeidsgiver til at unge mennesker under utdanning får relevant yrkeserfaring. I tillegg løser de oppgavene til rådgiverne på kontorene våre på en eksemplarisk måte, mens vi er på ferie.
Hun forteller at det i år vil være totalt 52 sommervikarer som jobber på Handelsbankens kontorer og i sentrale avdelinger. Av disse er 37 studentvikarer også til vanlig, mens det er rekruttert 15 sommervikarer.
– Flere av sommervikarene våre har hatt sommervikariater tidligere, og de fleste av dem jobber som studentvikarer ved siden av studiene. Sommervikarene er en viktig rekrutteringskilde for banken og de har høye forventninger til oss som arbeidsgiver, sier Thaugland.
Studentene er viktige
Håvard Røed Langerud, banksjef for kontoret i Kongsberg forteller at studentvikaren er viktig for dem.
– Kontoret i Kongsberg er lite med få ansatte. For at vi skal få en mest mulig fleksibel ferieavvikling for alle, er studentvikaren helt essensiell for oss. I tillegg til å jobbe i feriene, så har vi stort sett hatt én fast arbeidsdag i uken for studentvikaren.
Han forteller at alle på kontoret ser på studentvikaren som en del av laget.
– Jeg tror det er viktig for oss alle å oppleve at vi blir inkludert og at vi får bidratt til fellesskapet. Å føle seg inkludert på kontoret er kanskje enda viktigere for en ung studentvikar som lever størstedelen av livet sitt utenfor banken som student, sier Langerud.
Alle nyansatte i Handelsbanken får en fadder som skal gi den nyansatte god innføring både i Handelsbanken og arbeidsoppgavene.
– Fadderen er ansvarlig for grunnleggende opplæring. Etter hvert som kunnskapen og erfaringen til studentvikaren øker, utvides også arbeidsoppgavene. Da vil også flere involveres i opplæringen ved at studentvikaren også får nødvendig opplæring for å kunne håndtere stadig mer avanserte oppgaver, sier Langerud, før han legger til:
– Vi forsøker å ivareta studentvikarens utvikling ved alltid kunne ha nye arbeidsoppgaver og utfordringer. Så kommer opplæringen etter hvert som studentvikaren tilegner seg kunnskap og erfaring.