Normal boligprisutvikling i oktober

Nye tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene sank med 0,7 prosent i oktober. Sesongjustert steg boligprisene med 0,3 prosent.

Publisert 05.11.24

Karine Alsvik
Karine Alsvik, makroøkonom
Foto: Roy Christian Andersen

– Dette var i tråd med både våre og Norges Banks forventninger, og det er lite sannsynlig at det vil påvirke sentralbankens rentebane, sier Karine Alsvik, makroøkonom i Handelsbanken.

– Noe enklere forklart, betyr dette at boligprisene falt i oktober. Dette er helt normalt og noe vi ser hvert år. Boligmarkedet er ikke like attraktivt i månedene oktober, november og desember. Men i oktober i år har det vært en sterkere boligprisutvikling enn normalt. Sammenlikner vi oktober i år med oktober i fjor, er prisene nå 4,9 prosent høyere i år, sier Thea Olsen, forbrukerøkonom i Handelsbanken.

Boligmarkedet har ifølge Alsvik vist seg å være sterkere enn tidligere antatt, og det kommer frem av tallene at omsetningsvolumet fortsetter å stige. Ifølge Eiendom Norge er det solgt hele 26,7 prosent flere boliger i årets oktober enn i fjorårets. Det er også lagt ut mange boliger for salg, men veksten er avtagende og antall usolgte har sunket gjennom måneden.

– Reduksjonen i antall usolgte boliger tyder på at markedet allerede har blitt noe strammere. Fremover forventer vi at Norges Banks rentekutt vil være en drivkraft for sterk vekst i boligprisene. Vi tror fremdeles at det første rentekuttet fra Norges Bank vil komme i mars 2025, men i det siste har renteforventningene steget og viser at det er en liten risiko for at dette kan bli utsatt, sier Alsvik.

Mulig rekordår

Så langt i år har boligprisene steget med 6,9 prosent. Aller best går det i bruktboligsalget.

– Det er solgt eksepsjonelt mange bruktboliger i oktober. Hvis det store volumet forsetter i november og desember vil 2024 bli et rekordår målt i omsetning i bruktboligmarkedet, sier Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge på deres egne hjemmesider.

Høsten er en vanskeligere tid for mange å selge bolig på. Men så lenge man kjøper og selger bolig i tilnærmet samme marked, er det ifølge forbrukerøkonom, Olsen, ingen stor grunn til å være bekymret for når du selger boligen.

Info
Boligstatistikk fra Eiendom Norge

    • I oktober ble det solgt 9.892 boliger i Norge, noe som er 26,7 prosent flere enn tilsvarende måned i 2023.

    • Så langt i år er det solgt 88.284 boliger i Norge, noe som er 8,3 prosent flere enn i samme periode i 2023.

    • I oktober ble det lagt ut 9.945 boliger for salg i Norge, noe som er 6,1 prosent flere enn i samme måned i 2023.

    • Så langt i år er det lagt ut 97.502 boliger for salg i Norge, noe som er 3 prosent flere enn i samme periode i 2023.

    • Det tok i gjennomsnitt 48 dager å selge en bolig i oktober, opp fra 46 dager i september. Kortest salgstid hadde Bergen og Stavanger m/omegn med 25 dager. Lengst salgstid hadde Bodø m/Fauske med 70 dager.

– Hvis du eksempelvis skal selge bolig i en tid hvor markedet går tregt, altså at markedet er slik at de fleste objekter går under verditakst, så er det en sannsynlighet for at du også får kjøpt bolig under takst. Men dette avhenger selvsagt av om det du skal kjøpe og selge ikke er av helt ulik boligtype og er i tilnærmet samme område. Går du fra en liten leilighet i byen, og skal kjøpe enebolig utenfor sentrum, vil markedet kunne vært svært så ulikt, sier Olsen.

Thea Olsen
Thea Olsen, forbrukerøkonokm
Foto: Håkon Sandvand

For deg som skal kjøpe og selge bolig

Forbrukerøkonom Olsen har følgende råd til deg som skal kjøpe og selge bolig nå.

  1. Først og fremst – noe jeg mener er superviktig når du ser etter bolig, er at du setter deg godt inn i boligmarkedet for det området du ser på bolig i. Sammenlikn priser på tilsvarende boliger som er solgt i nærområdet. Da får du et mye bedre utgangspunkt i å vite hva boligen egentlig er verdt. For vi kommer ikke utenom at noen boliger er priset for høyt, eller for lavt. Her bør du faktisk gjøre en jobb selv. Det finnes flere nettsider som dette kan undersøkes på.

  2. Kjøp en bolig du kan bli boende i – også i vanskelige, økonomiske tider. På denne måten minimerer du risikoen for å måtte selge boligen din på et dårlig tidspunkt i boligmarkedet. Kjøp en bolig du kan se for deg å bo i, i lengre tid. Jeg tenker det alltid er fornuftig å gå igjennom scenarioer, som for eksempel mulig familieforøkelse, hjemmekontorsituasjoner osv., slik at du ved disse situasjonene ikke blir tvunget til å selge boligen om boligmarkedet eksempelvis skulle være dårlig.

  3. Lever du på randen av hva du klarer å håndtere økonomisk, at du har såpass mye lån at høye strømpriser, høyt rentenivå, og økte matvarepriser truer lommeboken din? Da ville jeg tenkt meg om to ganger før jeg benyttet meg av finansieringsbeviset. Banken tar selvsagt høyde for tunge tider, men det er ditt ansvar å være klar over hvilken risiko du ønsker å ta i form av hvor langt du faktisk kan, eller bør, strekke deg ved kjøp av ny bolig. Kjøper du i et sterkt boligmarkedet, og strekker deg langt, og blir tvunget til å selge i et dårlig marked, ja, da kan du potensielt tape svært mye penger.

Relaterte artikler