Ser en økning i investeringssvindel: svindler for store summer

Handelsbanken har i år sett en økning i antall investeringssvindelsaker: – Disse sakene har ofte store økonomiske konsekvenser og tap for de som blir utsatt for det, sier Handelsbankens svindelekspert, Katarina L. Sørensen. Les om hvordan svindlerne går frem og få tips til hvordan du kan unngå svindelmetoden.

– Hittil i år har vi hatt en del saker hvor kundene har blitt svindlet for et høyt beløp. Investeringssvindel står i dag for 70 % av det totale tapsbeløpet som er knyttet til svindel. Til sammenligning har vi hatt mange flere phishing-saker, men i disse sakene er ikke beløpene like høye. Vi mistenker at det er store mørketall rundt investeringssvindel, sier Sørensen.

Investeringssvindel kommer ofte i mange varianter, men i det siste har det i større grad vært knyttet til falske investeringer i digital valuta. Svindlerne skreddersyr gjerne investeringer basert på offentlig tilgjengelig informasjon. Dokumentasjonen de stiller opp med blir mer teknisk og profesjonell. Ofte bruker også svindlerne kjendiser til å lokke til seg ofre.

– De tar i bruk verktøy som falske digitale artikler og annonser, gjerne med et kjent ansikt. Vi har sett flere tilfeller av falske artikler som kan ha overskrifter som: «Investeringen til [navnet til kjent person] imponerer eksperter og skremmer vettet av store banker, slik tjente han 40 millioner kroner», sier Sørensen.

Sørensen forteller at de som opplever å bli utsatt for investeringssvindel kan få store økonomiske konsekvenser:

– Investeringssvindel  er svært belastende for et menneske. Noen kommer seg kanskje aldri videre økonomisk etter å ha blitt utsatt for denne type svindel. Vi som bank gjør alt vi kan for å avverge at kundene våre havner i slike situasjoner. Skadepotensialet er enormt, spesielt om man investerer store summer, eller i noen tilfeller alt man eier, sier Sørensen.

Katarina L. Sørensen
Katarina L. Sørensen, Handelsbankens svindelekspert.

Slik går svindlerne frem
Svindelmetoden starter ofte med at tilfeldige ofre blir kontaktet på telefon, via epost eller en annonse på internett, og deretter blir overtalt til å investere i aksjer eller kryptovaluta. I det siste har dette også skjedd via dating-apper og blant annet TikTok. Svindlerne underbygger rådene sine med falske nettsider og overbevisende dokumentasjon. De bruker lang tid på å lage troverdige historier for å oppnå tillit. De oppfordrer til å ta i bruk falske nettsider, hvor privatpersoner blir lurt til å oppgi sensitiv informasjon. Deretter blir vedkommende oppringt av en falsk «agent» eller investeringsrådgiver, som kommer med falske råd. De kan i noen tilfeller fremstå som truende, og be om penger for å utløse investeringen.

– Vårt viktigste råd er derfor at man ikke investerer penger via lenker på e-post, SMS, Facebook eller andre sosiale medier, og heller ikke følger råd fra personer man blir kjent med over internett, sier Sørensen.

Det er ikke uvanlig at svindlerne ringer svindelofferet opp etter at vedkommende har blitt svindlet, og utgir seg for å være profesjonell hjelp som skal hjelpe svindelofferet å få tilbakeført pengene sine. Ofte resulterer dette i at vedkommende blir svindlet på nytt. I utlandet blir denne formen for svindel omtalt som «Pig Butchering». Fordi svindlerne ofte får tømt ofrene for alle deres midler.

Svindlerne vil ofte be om at Anydesk lastes ned på datamaskinen slik at de kan “hjelpe” vedkommende med investeringene. Programmet man laster ned gir svindlerne tilgang til datamaskinen, slik at de kan se hva man gjør på skjermen og på denne måten overvåke alt man gjør på datamaskinen din. Da kan de også se hvilke personopplysninger man legger inn.

7 tips til hvordan du kan unngå investeringssvindel:

  1. Ikke stol på at den som ringer oppgir rett identitet
  2. Ikke oppgi personsensitiv informasjon
  3. Vurder informasjonen du mottar nøye
  4. Kontakt kunderådgiveren din i Handelsbanken for verifisering
  5. Ta kontakt med omgangskretsen din for råd
  6. Bruk offentlig tilgjengelig informasjon; eksempelvis Register for marknadsåtvaringar / investeringsbedrageri – Finanstilsynet.no
  7. Hvis det er for godt til å være sant, så er det ofte det.

Usikker på om noe er svindel eller ikke?
Dersom du er usikker, mistenker at du er utsatt for svindel, eller ønsker støtte fra oss i banken kan du ta kontakt med rådgiveren din, eller ring Ring Support24 på 22397700 som vil hjelpe deg. 

Relaterte artikler