Slik får du mest ut av skatte- og feriepengene

Fikk du igjen på skatten eller har feriepenger du ikke får brukt? – Fondssparing er et godt alternativ for deg som har et langsiktig perspektiv på sparingen, sier plasseringsrådgiver David Sandström.

30. juni 2020

Korona-viruset har satt en kraftig stopper for sommerens ferieplaner for mange. For et halvt år siden oppga hele 6 av 10 at de som skulle på sommerferie planla å reise til utlandet, ifølge Virke reiselivs befolkningsundersøkelse. Nå svarer kun syv prosent det samme.
Og samtidig med at utenlandsferieplanene droppes, synker også feriebudsjettene til reiseglade nordmenn kraftig. I gjennomsnitt kutter nordmenn feriebudsjettet med 16.000 kroner. Det betyr at den gjennomsnittlige husstanden i Norge planlegger å bruke 27.050 kroner på ferie i 2020. Til sammenligning oppga husstandene at de hadde planer om å bruke 43.050 da de ble spurt i desember i 2019.

Kanskje du også er en av dem som fikk litt ekstra skatte- og feriepenger til gode? Har du også barbert feriebudsjettet kraftig? Med enkle grep kan du få enda mer ut pengene du har til gode.

Er du ung, bør du fylle opp BSU-en

Er du under 34 år og uten oppfylt BSU-konto er dette en god spareform som gir deg den beste sparerenten og skattefradrag på inntil 5000 kroner i året.

– Mange unge benytter ferie- og skattepenger til å sette litt ekstra inn på BSU-kontoen. Har du allerede lagt opp en spareplan for BSU og ellers er uten dyr gjeld, kan det være smart å sette av litt til bufferkonto, sier Sandström.

Anbefaler å tenke langsiktig

Med lavere innskuddsrenter og langsiktig perspektiv er det ikke nødvendigvis lurt å ha pengene på sparekonto.

Det er imidlertid mange muligheter dersom du ønsker å spare i aksjer eller fond, og det kan være lett å bli forvirret. Etter det kraftige fallet i aksjemarkedet i midten av mars i år er det også kanskje flere som har fått smaken på langsiktig fondssparing, og andre er kanskje blitt mer skeptiske.

Sandström trekker imidlertid frem at det fremdeles er denne formen for sparing som anbefales dersom man ønsker å spare langsiktig. Han trekker frem Handelsbankens aktivt forvaltede fond som noen mulige sparealternativer.

– Aktiv 30, 50, 70 og 100 lar deg velge andelen aksjer i fondet, og dermed risikograd. Større andel aksjer gir høyere risiko, men også potensielt høyere avkastning. Skal du spare lenge anbefaler vi en høyere andel risiko. Ved kortsiktig sparing til buffer bør du unngå aksjerisiko. Da anbefaler vi alltid å spare i rentefondet Handelsbanken Høyrente, sier Sandström som jobber på Handelsbankens kontor i Olav V’s gate i Oslo.

Historien til Oslo Børs – ca. 4.700 prosent oppgang pr. 31. mai 2020 – Oslo Børs Hovedindeks (OSEBX), fra 3. januar 1983 – 31. mai 2020

Trenger du råd?

– Er du usikker på hva som passer for deg bør du ta kontakt med rådgiveren din. Vi kan hjelpe deg å finne ut hvilken risiko du tåler basert på for eksempel tidshorisont og hvilken forventning du har til avkastningen, sier Sandström.

Han forteller at det er flere smarte måter å løse sparingen på om du har et større sparebeløp du ønsker å plassere i fond. Et eksempel er at du kan spre risikoen ved å investere pengene over en tidsperiode.

– Har du 150 000 kroner og oppretter en spareavtale over ti måneder med 15 000 kroner i måneden, sprer du risikoen for både å treffe «rett» og «feil». Det kan være en god idé.

Det er enkelt å spare

Plasseringsrådgiveren forteller at det er enkelt å handle fond og aksjer via både nettbank og mobilbank.

– Det er oversiktlig og ryddig, og du får en god oversikt over plasseringene dine, sier han.

Relaterte artikler