Ønsker du deg en fritidsbolig ved sjøen eller på fjellet? Her er noen råd på veien.

Drømmer du om en hytte ved sjøen? Eller kanskje i et vinterparadis på fjellet? De siste årene har stadig flere nordmenn kjøpt fritidseiendom. Men hva kan det være smart å tenke på først? Og hvilke løsninger finnes for å oppnå hyttedrømmen?

Markedet for fritidsboliger har blomstret de to siste årene. Bare i 2021 steg prisene for fritidsboliger med 7,3 prosent, viser statistikk fra Eiendom Norge.

Kanskje drømmer du om en egen hytte ved sjøen på varme sommerdager, hvor man kan nyte noen glade ferieuker med båt, bading, familie og venner? Eller en hytte i et vinterparadis med skiløyper rett utenfor døren, badstue og slalåmbakker rett i nærheten?

Men hva kan det være smart å tenke på før du realiserer hyttedrømmen? Og hvilke muligheter ar du for å finansiere fritidseiendommen?

En stor investering

Privatrådgiver Christoffer Wiik ved Handelsbankens kontor Olav Vs gate i Oslo.

Christoffer Wiik jobber som privatrådgiver i Handelsbanken og har hjulpet flere kunder gjennom hele prosessen for kjøp av fritidsbolig.

– Kjøp av en fritidsbolig er en stor investering, både økonomisk og når det kommer til livskvalitet. Derfor er det viktig at du går grundig igjennom alle aspekter ved det å kjøpe og eie en fritidsbolig før du legger inn et bud.

Wiik anbefaler ofte kundene å sette opp et budsjett.

– Da er det enklere å få oversikt over hvor store kostnader, og eventuelle inntekter, du har på fritidseiendommen hver måned. Begynn med å legge inn forventede kostnader ved kjøp av fritidsboligen. Her er det viktig å få med lånekostnader, vedlikeholdskostnader, kommunale avgifter, forsikringer, strøm og eventuelle kostnader knyttet til oppgraderinger du ønsker å gjøre underveis. Legg gjerne inn forventede leieinntekter dersom du har planer om å leie ut fritidsboligen når du ikke bruker den selv, forteller Wiik.

Involver banken tidlig

Kanskje du så vidt har begynt å se på mulighetene for å kjøpe en fritidseiendom, eller kanskje du allerede har rukket å dra på et par visninger? Privatrådgiver Wiik anbefaler å involvere banken tidlig i prosessen.  

– Banken kan hjelpe deg med å besvare mange av de praktiske spørsmålene i forbindelse med prosessen, og hva du må tenke på før du kjøper deg fritidsbolig. Banken kan også hjelpe deg med et finansieringsbevis. Her er det mange av de samme reglene som gjelder, som ved kjøp av primærbolig.

Tenk på fremtiden

Før du bestemmer deg for å ta opp lån eller kjøpe en fritidsbolig, anbefaler Wiik alle kundene å få oversikt over egne fremtidsplaner.

– Tenk på hvilke planer du har for boligbytte, kjøp av bil eller ande ting du ønsker å gjøre i fremtiden. En fritidsbolig vil binde opp en stor del av pengene dine, og kan også sette begrensninger for andre store investeringer.

Hvilke finansieringsmuligheter finnes?

Etter at du har satt opp et budsjett for fritidsboligen, tenkt grundig over fremtidsplaner, og involvert banken, er det på tide å ta det neste steget. Det finnes to muligheter for finansiering av en fritidseiendom i Norge: Låne opp på eksisterende bolig, eller ta pant i fritidseiendommen.

– Dersom du har lite gjeld på en primærbolig eller annen eiendom, er en mulig løsning å låne opp med pant i denne boligen. Det er imidlertid de samme kravene for et boliglån som gjelder om du skal låne opp på eksisterende bolig. Den totale gjelden din kan ikke være over fem ganger inntekt, og du må kunne tåle en renteheving på frem prosentpoeng, sier Wiik.

Dersom du ønsker å ta pant i fritidsboligen er det også mulig. Ønsker du det kan du få finansiering for 85 prosent av lånesummen. De siste 15 prosentene må du stille med selv fra egenkapital. 

Priseksempel for boliglån
Nom.rente 2,70 %. Eff. rente 2,82 %. 2 mill. o/ 25 år. Kostnad kr 775 576. Totalt kr 2 775 576. Handelsbanken priser alle kunder individuelt, så dette er kun et eksempel.

Relaterte artikler